Nähtävyydet

Aarnimetsää ja lehtokasvillisuutta

aarnimetsa.jpg

Kotalasta löytyy useita arvokkaita luontokohteita. Kituskosken tuntumassa kasvaa vanhaa lehtometsää. Vanhan metsän alueeseen on helppo tutustua kiertämällä merkitty luontopolku. Kituskosken alue on nimetty aarnialueeksi. Pirkantaival -patikointireitti kulkee mm. Kituskosken kautta Kotalan keskustaan ja siitä edelleen.

Valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan kuuluva Majalahden lehto sijaitsee Niemikylässä Uurasjärven rannalla. Aluella kasvaa mm. metsälehmuksia, sinivuokkoja ja useita saniaislajeja. Alueelta löytyy lehtokasvillisuutta, joten siellä toivotaan liikuttavan varoen.

Purakasharju, harjumaisema löytyy Killinkoskentien varrelta.

 kitusen muistomerkki.jpg
Karhunkaataja Martti Kitusen muistomerkki     Karhunkaataja Martti Kitusen (s.1747 k.1833) jykevä muistomerkki sijaitsee Kotala-talon pihassa (Vironkoskentie 101).
      
suolaaitta.jpg
Virtain vanhin rakennus suola-aitta 1700-luvulta
Jussi ja Anneli Korhosen pihapiirissä Niemi-Korhosentiellä nykyisin oleva tiettävästi Virtain vanhin rakennus, 1700-luvulta oleva suola-aitta.
Aitta toimii nykyään pienenä kotimuseona, jonne on kerätty yli sata entisajan työkalua ja tarve-esinettä.
Museoon voi tutustua ilmaiseksi kesäisin ottamalla yhteyttä Jussi tai Anneli Korhoseen.
jussin astiat.jpg

jussin kaappi.jpg

jussin uusi museo.jpg

Jussin arabiat.jpg
Kotimuseon esineitä suola-aitassa.

Samassa pihassa on luhtiaitta, jossa on laaja kokoelma suomalaisia entisajan ja nykyajan kahvipurkkeja ja -paketteja. Vanhimmat ovat 1930-luvulta. Esineitä on yhtensä n. 250 erilaista. Kokoelma täydentyy joka vuosi, jossain vaiheessa tilojen rajallisuus tulee esteeksi.
Luhtiaitan toisessa huoneessa on kokoelma Arabian vanhoja astioita, vanhimmat 1800-luvulta. Arabian sininen maisema ja Arabian mitta-astiat ovat mm. esillä. Nähtävänä on myös valokuva karhunkaataja Martti Kitusen (s 1747 k. 1833) aikanaan omistamasta kullatusta hopeisesta taskukellosta v. 1822. Kello on saatu kesällä 2010 Martti Kitusen sukuun kuuluvalta naishenkilöltä Helsingistä. Monet, monet kiitokset vielä hänelle!!
Luhtiaitassa on myös valokuva kivikautiselta eli kampakeraamiselta ajalta olevasta n. 6000 vuoden ikäisestä työkalusta, siis n. 4000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Työkalu on kivestä tehty taltta, pituudeltaan n. 20 cm. Taltan iän ovat arvioineet museoviraston ja Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologit. Työkalu on löytynyt Väliniemi-tilalta 1950-luvulla. Taltta osoittanee, että Kotalassa on ollut asutusta jo rautakaudella.